Waar dien je rekening mee te houden als je website live gaat?

Domeinen:

Bij wie zijn de domeinen in beheer? Dienen ze naar Procurios verhuisd te worden of blijven ze bij de huidige hosting provider?

• Verhuizing naar Procurios
    • Bij verhuizing naar Procurios dienen er zogenaamde verhuis/auth-tokens te worden opgevraagd bij de huidige hosting provider. Dit zijn codes waarmee Procurios de verhuizing in gang kan zetten.
    • De huidige DNS instellingen van de domeinen die worden verhuisd moeten worden opgevraagd bij de hosting provider. Op deze manier kan de verhuizing al eerder plaatsvinden en hebben wij op het moment dat de website echt live gezet dient te worden de controle over de DNS. Ook hebben wij deze informatie nodig om bijvoorbeeld e-mail wat gekoppeld is aan het domein, actief te houden.

• Huidige provider
    • Als de domeinen bij de huidige provider blijven, hoeft er geen DNS of verhuistoken te worden opgevraagd. Wel dient er een verzoek te worden gedaan om de TTL voor de A-records te verlagen naar 5 minuten. Als later het IP-adres wordt omgezet, duurt het nog maar 5 minuten voordat de website live staat. In sommige gevallen staat dit namelijk op 24 uur.
    • Bij livegang het IP-adres van Procurios doorgeven aan de huidige provider, zodat zij dit kunnen plaatsen bij de A-records van de domeinen. Na 5 minuten staat de website live. Wel tijdig de huidige provider op de hoogte stellen van dit request (plannen), zodat we er zeker van zijn dat het snel geregeld kan worden.

Content:

Zorg ervoor dat je al je content beschikbaar hebt die je wilt gaan plaatsen op je nieuwe website. Het is erg fijn als je dit al beschikbaar hebt, voordat er gestart gaat worden aan de bouw van je nieuwe website. Op deze manier kun je tijdens de sprints bij Procurios je website al voorzien van content.

Mocht de nieuwe site al live staan en je wilt nog content van de oude site overzetten naar de nieuwe, zorg er dan voor dat deze nog bereikbaar is op bijvoorbeeld oud.domein.nl. Een andere oplossing zou kunnen zijn om een export te maken van alle content.

Redirects

De nieuwe website bevat straks waarschijnlijk een nieuwe menustructuur en veel pagina’s binnen de site zullen ook andere aliassen (url’s) hebben gekregen. Wij raden meestal aan om de (25-50) meest bezochte pagina’s (Google Analytics) te gaan redirecten. Om er voor te zorgen dat straks de url’s van de huidige website bij de nieuwe uitkomen, zijn er een aantal mogelijkheden:

• De meest eenvoudige oplossing is, om meerdere aliassen toe te kennen aan een pagina binnen het Procurios CMS. Een voorbeeld: Huidige alias is: www.domein.nl/neem-contact-op en de nieuwe www.domein.nl/contact/. In het CMS maak je bij de contact pagina een extra alias aan voor “neem-contact-op” en zorg je ervoor dat “contact” primair is.
  • In sommige gevallen is het niet mogelijk om een extra alias toe te voegen binnen het CMS. Denk bijvoorbeeld aan vreemde karakters ($# .html) die niet zijn toegestaan als alias. Voor deze gevallen is er een redirectmodule waarbij een Procurios consultant de redirects voor je kan instellen.

Google diensten

Op de huidige site worden er waarschijnlijk statistieken bijgehouden mbt bezoekers / aantallen dmv bijvoorbeeld Analytics en eventueel Tag Manager. Het is belangrijk om de codes die op de huidige site zijn geplaatst, mee te nemen naar de nieuwe site. Op deze manier blijven je statistieken netjes doorlopen ook al heb je net een nieuwe website. Voor analytics is dit een UA code en voor Tag Manager GTM. Mocht je moeite hebben om deze codes te achterhalen, kan een Procurios consultant je daarbij helpen.

Mailings en systeem e-mails

Ten behoeve van mailings en systeem e-mails die met het domein van de klant vanaf de mailserver van Procurios verzonden zullen gaan worden, is een SPF-record in de DNS van het domein nodig. Vaak is er al zo’n record. Aan dit record moet het volgende (nieuwe) onderdeel worden toegevoegd: include:procurios.net