Google Maps Platform

Vanaf 11 juni heeft Google het Google Maps Platform geïntroduceerd (zie dit bericht voor meer informatie). De reden hiervan is dat Google het gebruik van Google Maps wilt reguleren. Je mag van Google nog steeds gebruik maken van Google Maps maar je moet hier een eigen API key voor aanmaken. Je mag voor $200 gebruik maken van de diensten. Wanneer je grootverbruiker bent van Google Maps zul je moeten gaan betalen voor het gebruik van Google Maps.

Stappenplan

Om je Google maps api key aan te maken doorloop je het onderstaande stappenplan.

1. Ingelogd met je Google account, naar https://cloud.google.com/maps-platform/. Hier kies je voor "Aan de slag".
  2. Optie Maps aanvinken
  3. Optie Routes aanvinken
  4. Optie Places aanvinken
  5. Klik op Continue

In deze stap gaan we een nieuw project aanmaken door in de dropdown te kiezen voor "create a new project". Vervolgens geef je deze een naam, bijvoorbeeld de naam van je organisatie of website. Kies hierna voor volgende en daarna 'create billing account".

De stappen hierna kun je doorlopen totdat je bij een formulier aankomt waar je je betalingsgegevens dient in te voeren. Vul deze compleet in inclusief je bank/creditcard gegevens. Vervolgens controleer je je bankgegevens en dien je akkoord te gaan met de incassoafspraak. Er zal ook een e-mail volgen om je betaalgegevens te bevestigen.

Na het afronden kom je in het console uit waar je je aangemaakte project kiest. Hier gaan we de diensten nogmaals activeren. Op het dashboard klikken we op "Geocoding API" en in de volgende stap op "enable"

Ook moeten we de "Maps Javascript API" op een zelfde manier "enablen" Dit doe je in het scherm zoals hieronder te zien is.

Na het enablen klikken we door naar Credentials en vervolgens op create credentials.

In het scherm hierna krijg je je api key. Kopieer en plak deze vast even naar je e-mail, want deze willen wij straks graag terug ontvangen zodat wij deze kunnen instellen in jullie implementatie.

Omdat we niet willen dat anderen misbruik kunnen maken van deze key, gaan we het gebruik beperken. Klik hier voor op "restrict key". In het scherm hierna kiezen we onder "Application restrictions" voor "HTTP referrers (websites)" en geven we eronder de domeinen op die gebruik gaat maken van deze key. Dus alle url's van de door jullie gebruikte sites inclusief de backend url. Bijvoorbeeld: *.procurios.com, *.procurios.nl, procurios.klantsite.net, www.procurios.com/*