GTM: Google Analytics via Tag Manager t.b.v. GDPR/AVG

Dit artikel beschrijft de benodigde stappen om van directe implementatie (via CMS) van Google Analytics over te stappen naar de implementatie via Google Tag Manager. Google Analytics wordt via Google Tag Manager ingeladen met de instellingen 'anonymizeIp' op true. Een consequentie hiervan is dat eventuele filters die gebruik maken van het ipadres van de bezoeker stuk gaan. Denk bijvoorbeeld aan filter in Google Analytics waarmee je het ip verkeer van het kantoor eruit filtert.

De onderstaande documentatie gaat er vanuit dat er nog geen Google Tag Manager account bestaat voor de betreffende klant.

Disclaimer: Hoewel dit artikel met zorg is samengesteld blijf je als organisatie zelf verantwoordelijk voor het naleven van de GDPR en is het gebruik van deze documentatie voor eigen risico.

Inloggen op Google Tag Manager

1. Ga naar https://tagmanager.google.com
  2. Log in met je eigen Procurios Google account

Account maken

Wanneer je bent ingelogd op Google Tag Manager doorloop je de volgende stappen

1. Klik op Account Maken
  2. Vul de Accountnaam in, bijvoorbeeld je Bedrijfsnaam in
  3. Vul het Land in
  4. Vul de Containernaam in, bijvoorbeeld de url van je website
  5. Kies bij Waar wordt de container gebruikt voor Internet
  6. Lees de Serviceovereenkomst en klik op Ja om deze te accepteren (vergeet ook het vinkje onderaan de pagina niet)
  7. Je krijgt vervolgens een popup met de titel Google Tag Manager installeren, deze kan je sluiten

Google Tag Manager instellen

Om de implementatie van Google Analytics via Google Tag Manager eenvoudig te houden hebben we een basis die geïmporteerd kan worden in Google Tag Manager. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

1. Klik op Beheer
  2. Neem als voorbereiding de GTM code alvast over (inclusief GTM-)
  3. Klik op Container importeren
  1. Download het Google Tag Manager template bestand en selecteer deze bij Bestand selecteren om te importeren
  2. Kies bij Werkruimte kiezen voor Bestaand en selecteer Default Workspace
  3. Kies bij Een optie voor importeren kiezen voor Samenvoegen (in principe is de werkruimte leeg, maar zo niet dan is dit een veilige optie)
  4. Kies vervolgens voor Conflicterende tags, triggers en variabelen hernoemen
  5. Controleer vervolgens of het voorbeeld overeenkomt met de screenshot
  6. Klik vervolgens op Bevestigen

CMS instellen

Ga in je implementatie naar Sites om de benodigde instellingen te doen.

1. Klik vervolgens op het Bewerk icoon van de site waarvoor je Google Tag Manager wilt instellen
  2. In de url staat nu het ID van de site, neem deze over. Bijvoorbeeld "/site/123/edit". In dit geval is het Site ID 123.
  3. Vul bij het veld Google Tag Manager de GTM code in die je vanuit Google Tag Manager hebt overgenomen.
  4. Wanneer je Google Tag Manager hebt live gezet moet je hier de Google Analytics code weghalen omdat anders de statistieken dubbel geteld worden.

Vervolg Google Tag Manager instellen

1. Klik op Variabelen
  2. Klik vervolgens op LT - Google Analytics Property
  1. Vul bij Invoer het site ID in wat je hebt overgenomen uit het CMS
  2. Vul bij Uitgang de UA-XXXXXX code in
  3. Klik vervolgens op Opslaan

Publiceren Google Tag Manager

Je bent nu klaar om Google Tag Manager te publiceren.

1. Klik op Verzenden
  2. Geef een Versienaam op, bijvoorbeeld "Versie 1"
  3. Haal nu de UA- code uit het Sites weg zodat de statistieken niet dubbel geteld worden.

Gebruikers beheren

Zorg ervoor dat de onderstaande gebruikers hebben toegang tot het Google Tag Manager account:

1. Het Google account van de klant (de klant is verantwoordelijk voor het Google Tag Manager account)
  2. Het Procurios ServiceTeam account

Doorloop de onderstaande stappen om gebruikers toe te voegen:

1. Ga naar Beheer in Google Tag Manager
  2. Klik op Gebruikers beheren
  1. Klik op Nieuw
  2. Geef het e-mailadres serviceteam@procurios.nl op
  3. Zet accountrechten op Beheerder
  4. Zet de containerrechten op Publiceren
  5. Geef het Google Account e-mailadres van de klant op
  6. Zet accountrechten op Beheerder
  7. Zet de containerrechten op Publiceren

Controleren

Vervolgens controleer je of de statistieken goed binnenkomen in Google Analytics.