Maakt uw website gebruik van Google Maps?

Volgen

Sinds 22 juni 2016 is voor het aanroepen van de Google Maps API een API-sleutel vereist. In het verleden kon de Google Maps API zonder sleutel worden aangeroepen, maar dat is nu veranderd.

Wat is er veranderd?

Het is nu noodzakelijk dat voor het aanroepen een API-sleutel vereist is. Roept de website Google Maps meer dan 25.000 keer per dag aan, dan zal Google extra kosten door belasten. In ruim alle gevallen zal de grens van 25.000 voldoende zijn. Zolang er minder dan 25.000 aanroepen van Google Maps per dag worden gegenereerd op de site dan blijft de dienst gratis.

Stappenplan om key aan te vragen en toe te voegen aan de implementatie

Controleer de website (inspecteer de site) en kijk of er inderdaad melding gemaakt wordt van het ontbreken van de Key.

Ga naar de implementatie. Afhankelijk hoe de implementatie is ingericht ga je naar Google Map / Manage API keys. Indien je deze optie bij een SCMS niet tegenkomt dat zal de app google maps nog geïnstalleerd moeten worden. Het kan ook zijn dat je als gebruiker geen rechten hebt om een API key toe te voegen. In dat geval zal Procurios de key toe voegen. Wel kan je zelf de key aanvragen bij Google. Hieronder wordt dit stapsgewijs beschreven.

Klik op “Voeg een nieuwe API sleutel toe”. Je komt nu op het volgende scherm uit.

Kies hier voor “Google API’s Console”.

Je komt nu in de omgeving van Google. Klik op “Create Project”.

Aan de rechterzijde staat als wie je bent ingelogd bij het Google Developers Console.

“Create” een nieuw project. Geef het project de naam van de implementatie. Het duurt even voordat je de naam van je project ziet verschijnen in het overzicht. Refresh je browser is aan te raden.

Klik links bovenin op Google APIs. Je komt vervolgens op het onderstaande scherm uit.

Klik links bovenin op Google APIs. Je komt vervolgens op het onderstaande scherm uit.

Klik vervolgens op Google Maps Javascript API. Daarna krijg je het volgende scherm te zien. Klik op “Enable”.

Vervolgens is de API enabled. Klik op “Go to Credentials”.

Vervolgens krijg je het volgende scherm te zien.

Kies Webbrowser (Javascript) en klik vervolgens op het het blauwe blokje “Create api key”.

Op het volgende scherm kan je eventueel een specifiek domein invullen.

Vul alleen een domein in indien dit specifiek is gewenst in verband met grote bezoekersaantallen. Vul anders niets in zodat er een *. wordt gebruikt.

Klik op “Create API key”.

Vervolgens wordt op je scherm een cijfer/lettercombinatie getoond oftewel de key getoond. Kopieer deze key en ga terug naar je implementatie

In je implementatie ga je dus naar Google Maps / Manage API Keys en voeg je een sleutel toe. Plak de key en klik op “voeg toe”. Wanneer je geen rechten hebt om de key toe te voegen dan kan je de key naar de Servicedesk mailen zodat een Procurioot deze aan je implementatie kan toevoegen.

Check nu de website of de kaart weer goed wordt getoond.