GTM: Convert URL to lowercase

Volgen

Google Analytics is hoofdletter gevoelig en daarom is het belangrijk om de URL naar naar lowercase te converteren. Op deze manier voorkom je dat dezelfde pagina op twee manieren kan terugkomen in Google Analytics.

Stel dat je op twee pagina's linkt naar de "Contact" pagina. De eerste keer is de link "http://mijnwebsite.nl/Contact" en op plek twee is de link "http://mijnwebsite.nl/contact". Bij standaard instellingen zal Google Analytics deze hits als twee verschillende pagina's meten en je hebt dus geen compleet beeld hoe vaak je contact pagina is bezocht. Je kan dit eenvoudig voorkomen door een aantal instellingen te doen in GTM.

Aangepast JavaScript-macro: Convert URL to lowercase

Aangepast JavaScript-macro: Convert URL to lowercase

Je maakt een nieuwe variabele aan van het type "aangepaste JavaScript-macro" Je definieert een functie die de pagina URL in lowercase retourneert. Deze variabele gebruik je later in de Universal Analytics Tag.

function () {
    return {{Page URL}}.toLowerCase();
}

UA - PV Tag

UA - PV Tag

Je overschrijft in de UA - PV tag de location met de lowercase variant. Nu zullen de twee verschillende URL's ("/Contact" en "/contact") als één pagina worden gemeten in plaats van twee.

FAQ

Kan dit niet gewoon in Google Analytics?

Kan dit niet gewoon in Google Analytics?

Ja dat kan! Het is alleen zo dat je in Google Analytics niet in één keer de URL to lowercase kan doen maar dat je alle verschillende onderdelen apart naar lowercase moet converteren. Je hebt dan bijvoorbeeld een situatie zoals hierboven.