GTM: e-commerce checkout tracking

Volgen

Inleiding

Deze pagina bevat voorbeelden van Macros, Rules en Tags waarmee je Google Tag Manager inricht voor e-commerce checkout tracking. Er wordt gebruik gemaakt van de geoptimaliseerde e-commerce functionaliteit in Google Analytics.

Macros

DetectShoppingCart

• Detecteert de shopping-cart op de huidige pagina
  • @return {string} 'shopping-cart'

Macro details

• Macro Name: DetectShoppingCart
  • Macro Type: DOM Element
  • Element ID: shopping-cart
  • Attribute Name: id

DetectWebshop

• Kijkt naar de aanwezigheid van de webshop module op de huidige pagina
  • @return {string} 'webshop-'

Macro details

• Macro Name: DetectWebshop
  • Macro Type: Custom JavaScript
  • Custom JavaScript:
function() {
  return document.getElementsByTagName("body")[0].className.match(/webshop-/);
}

DetectWebshopTransactionRedirect

• Wordt gebruikt om de 'witte' transactie pagina te detecteren op basis van de aanwezigheid van het ordernummer.
  • @return {integer} ID van het order

Macro details

• Macro Name: DetectWebshopTransactionRedirect
  • Macro Type: Data Layer Variable
  • Data Layer Variable Name: ecommerce.purchase.actionField.id
  • Data Layer Version: Version 2

ShoppingCartStepId

• Detectie van de huidige stap in het checkout proces
  • @return {integer} ID van de actieve stap

Macro details

• Macro Name: ShoppingCartStepId
  • Macro Type: Custom JavaScript
  • Custom JavaScript:
function() {

var pageId = $('page-viewer').select('.current-page')[0].identify();
    var stepId = '0';

switch(pageId) {
    	case 'page-viewer-page-products':
    	stepId = '1';
    	break;
    	case 'page-viewer-page-login':
    	stepId = '2';
    	break;
    	case 'page-viewer-page-details':
    	stepId = '3';
    	break;
    	case 'page-viewer-page-payment':
    	stepId = '4';
    	break;
    	case 'page-viewer-page-confirm':
    	stepId = '5';
    	break;
    }
    var ShoppingCartStepId = {
    	'ecommerce': {
    	    'checkout': {
    	    	'actionField': {'step': stepId}
	    	}
	    }
	};
	return ShoppingCartStepId;
}

Rules

Webshop - General

Deze regel wordt actief indien de webshop is gedetecteerd.

Regel details

Rule Name: Webshop - General
Conditions:

• {{DetectWebshop}} equals webshop-
  • {{event}} equals gtm.dom

Webshop - ShoppingCart

Deze regel wordt actief indien de shoppingcart is gedetecteerd.

Regel details

Rule Name: Webshop - ShoppingCart
Conditions:

• {{DetectShoppingCart}} equals shopping-cart
  • {{event}} equals gtm.dom

Webshop - Transaction Redirect

Deze regel wordt actief indien de 'witte' webshop transactie pagina is gedetecteerd.

Regel details

Rule Name: Webshop - Transaction Redirect
Conditions:

• {{DetectWebshopTransactionRedirect}} greater than 0
  • {{event}} equals gtm.dom

Tags

UA - PV - ShoppingCart

De standaard tag om pageviews door sturen naar Google Analytics uitgebreid met e-commerce functionaliteit om de shoppingcart data mee te sturen. Deze tag moet enkel worden ingeladen op shoppingcart pagina's en komt in de plaats van de standaard UA - PV tag.

Tag details

• Tag Name: UA - PV - ShoppingCart
  • Tag Type: Universal Analytics
  • Tracking ID: {{UniversalAnalyticsProperty}}
  • Track Type: Page View
  • More settings / Basic Configuration / Document Path: {{url path}}
  • Ecommerce Features / Enable Enhanced Ecommerce Features: True. Read data from macro: {{ShoppingCartStepId}}

Optionele instelingen

• Enable Display Advertising Features: true
  • More settings / Advanced Configuration / Enable Enhanced Link Attribution: True

UA - PV - Webshop

De standaard tag om pageviews door sturen naar Google Analytics uitgebreid met e-commerce functionaliteit om webshop data mee te sturen. Deze tag moet enkel worden ingeladen op webshop pagina's (uitgezonderd de shoppingcart) en komt in de plaats van de standaard UA - PV tag.

Tag details

• Tag Name: UA - PV - Webshop
  • Tag Type: Universal Analytics
  • Tracking ID: {{UniversalAnalyticsProperty}}
  • Track Type: Page View
  • More settings / Basic Configuration / Document Path: {{url path}}
  • Ecommerce Features / Enable Enhanced Ecommerce Features: True. Use data layer: True

Optionele instelingen

• Enable Display Advertising Features: True
  • More settings / Advanced Configuration / Enable Enhanced Link Attribution: True