Vertalen van een pagina en een standaard artikel

Volgen

Dit artikel beschrijft hoe je een pagina en een standaard artikel kunt vertalen.

Anatomie van een pagina

Om op een goede manier te kunnen omgaan met vertalingen, is het belangrijk dat u weet van waar de verschillende teksten op uw pagina komen.

Frontend

De voorbeeldpagina die ik zal gebruiken in dit artikel, ziet er zo uit in het Nederlands:

Frontend

We onderscheiden hier 4 elementen:

1. De menu titel van de pagina
  2. De pagina titel (h1)
  3. De titel van artikel 1, gevolgd door een blokje tekst
  4. De titel van artikel 2, gevolgd door een blokje tekst

Backend - Pagina

Vervolgens ontleden we onze pagina in de backend:

1. De menu titel van de pagina
  2. De pagina titel (h1)Artikel
Backend - Pagina

Backend - Artikel

En ons artikel ziet er zo uit:

Backend - Artikel
  • In dit geval heeft het artikel een titel die zichtbaar is op de frontend.
  • Als het vinkje Toon een titel op de website is uitgevinkt, is er geen titel zichtbaar op de frontend bij dit artikel.
  • Er is ook nog de mogelijkheid om een afwijkende Titel op website op te geven; in dit voorbeeld maken we daar geen gebruik van.

Vertalen

Nu we weten hoe onze pagina er uit ziet op de frontend en de backend, kunnen we starten met de vertaling.

Vertaalinfo en functies

Een pagina vertalen doe je in 2 stappen:

1. Vertalen van de pagina
  2. Vertalen van de artikelen op de pagina
Vertaalinfo en functies

Op de pagina zie je de vertaalstatus van de pagina en rechts van elk artikel zie je de vertaalstatus per artikel (een vlaggetje geeft aan in welke taal er reeds vertaald is).

De knop waarmee je een vertaling kunt invoeren of bewerken is deze:

Pagina vertalen

Om een pagina te vertalen, klik je bovenaan de pagina op de knop: Vertaal.

Vervolgens krijg je dit scherm te zien:

Pagina vertalen
  • Je start met het selecteren van de Doel-taal
  • Vervolgens voer je voor elk veld de vertaling in
  • Zodra je klaar bent, klikt je op Opslaan (indien je voor meerdere talen de vertaling wilt invoeren, moet je per taal de invoer bewaren)

Artikel vertalen

Om een artikel te vertalen, klik je rechts van het artikel op de vertaal knop.

Vervolgens krijg je dit scherm te zien:

Artikel vertalen
  • Je start met het selecteren van de Doel-taal
  • Vervolgens voer je voor elk veld de vertaling in
  • Zodra je klaar bent, klik je op Opslaan (indien je voor meerdere talen de vertaling wilt invoeren, moet je per taal de invoer bewaren)

Na vertaling

Zodra je de pagina en bijhorende artikelen hebt vertaald, is de vertaalde pagina beschikbaar op de frontend.

Backend

1. Je ziet in welke Talen de pagina vertaald is
  2. Aan de rechterzijde zie je de Aliassen per taal
  3. Bij de artikelen zie je de vertaalstatus op basis van de beschikbare taal vlaggetjes (in dit voorbeeld is enkel het 1e artikel vertaald)
Backend

Frontend

Op de frontend zien we de vertaling ook verschijnen; merk op dat enkel het vertaalde artikel zichtbaar is.

Vertalingen bewerken

Eenmaal een vertaling is ingevoerd, moet je deze ook onderhouden. Wanneer je bijvoorbeeld de Nederlandse teksten / titels aanpast, wil je dit wellicht ook doorvoeren in de vertalingen.

Om een vertaling te bewerken, klik je eenvoudigweg terug op de vertaal knop , selecteer je de Doel-taal en voer je de nodige wijzigingen door.