Geef afbeeldingen een ALT-tekst

Volgen

De ALT-tekst is het tekstuele alternatief van een afbeelding voor gebruikers die de afbeelding (om welke reden dan ook) niet kunnen bekijken.

Waarom zou ik een ALT-tekst toevoegen aan een afbeelding?

Enkele voorbeelden:

• Gebruikers met een visuele beperking (waarbij de website als het ware wordt voorgelezen door speciale programma's) krijgen door de ALT-tekst alsnog informatie over de gebruikte afbeeldingen
  • Gebruikers met een trage internetverbinding (bijvoorbeeld mobiele gebruikers) waarbij afbeeldingen langzaam of niet laden, zien de ALT-tekst totdat de afbeelding is ingeladen
  • Zoekmachines, die feitelijk doof, blind en motorisch beperkt zijn, gebruiken de ALT-tekst voor indexering van afbeeldingen

In al deze gevallen wil je dat de betekenis van de pagina optimaal over komt. Los van eventuele beperkingen aan de gebruikerszijde. De ALT-tekst is dus uitermate belangrijk voor de gebruikservaring van bepaalde doelgroepen.

Hoe voeg ik een ALT-tekst toe aan een afbeelding?

Bij het invoegen van een afbeelding in een artikel, vul je het veld Omschrijving in. Hiermee verschijnt de ALT-tekst bij de afbeelding.

Probeer steeds een zo logisch / duidelijk mogelijke omschrijving mee te geven aan je afbeeldingen. Dat komt ten goede aan gebruikerservaring en indexatie door zoekmachines.

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

• Avatar
    Fokko Everts

Worden afbeelingen in Google Images opgepikt door de 'ALT'-tekst of bestandsnaam? Of: hoe zorg je ervoor dat afbeeldingen goed naar voren komen in Google Images?

• Avatar
    Rutger Meekers

@ Fokko Everts

Google Images gebruikt verschillende zaken om afbeeldingen relevant te indexeren: de ALT tag, de filename, de pagina titel, de context van de afbeelding (de tekst er rond), ...
    Het wordt ook aangeraden om afbeeldingen te voorzien van markup van Schema.org (http://schema.org/ImageObject).

Voor zover ik weet is er nog geen eenduidige manier om invloed uit te oefenen op de omschrijving die Google weergeeft naast de afbeedling. In veel gevallen is dit de pagina titel.

• Avatar
    Fokko Everts

Bedankt voor de info Rutger!