Relatie verwijderen, verplaatsen, archiveren of blokkeren

Volgen

Dit artikel beschrijft hoe je het best omgaat met relaties die niet meer actief zijn of niet meer mogen inloggen. Omdat ze uit dienst zijn, overleden enzovoort.

Verwijderen

Bij het verwijderen van een relatie wordt de relatie volledig uit het systeem verwijderd. Deze actie is niet ongedaan te maken.

Deze relatie kan eigenaar zijn van objecten zoals relaties, pagina's, artikelen, enzovoort. In dit geval moet je aangegeven wat er met deze objecten gedaan moet worden. Ze moeten namelijk een nieuwe eigenaar krijgen.

Let op: Zorg dat de nieuwe eigenaar dezelfde rechten heeft (webmaster, beheerder, ...) als de relatie die je verwijderd. Hierdoor behoud je de rechten op deze objecten.

  • Voordeel: opgeruimd staat netjes
  • Nadeel: de historiek gaat verloren. Aanmaak- en wijzigings data kloppen niet meer. De nieuwe relatie zit er immers aan gekoppeld na het verwijderen 

Conclusie
Dit is een geschikte optie voor relaties die geen account hebben. Voor relaties die wel een account hebben is het beter om te archiveren.

Verplaatsen

Door de bovenliggende relatiegroepen aan te passen verplaats je een relatie.

Voorbeeld: de relatiegroep 'Ex medewerkers' kan gebruikt worden voor iedereen die ooit een account had, maar dat nu inactief is en niet meer mag inloggen. De rechten op deze groep moeten zodanig ingesteld worden dat de relaties uit deze groep niet meer kunnen inloggen.

  • Voordeel: historiek en relatiegegevens blijven opgeslagen
  • Nadeel: rechten kloppen niet meer voor objecten die van deze relaties zijn. Beheerders kunnen deze relaties niet meer beheren

Conclusie
Gebruik dit alleen als de relatie geen account had of nooit objecten heeft aangemaakt.

Archiveren

Het is ook mogelijk om relaties te archiveren. Deze functionaliteit is optioneel. Neem contact met ons op als je dit wil gebruiken en het nog niet actief is.

In tegenstelling tot het verwijderen van relaties is dat deze actie wel gemakkelijk ongedaan gemaakt kan worden. Per relatie. Niet in batch voor een hele relatiegroep. Gearchiveerde relaties komen bij elkaar te staan in het archief en kunnen zonder groepen structuur worden teruggevonden.

  • Voordeel: historiek blijft gekoppeld aan de relatie
  • Nadeel: je moet een nieuwe eigenaar opgegeven bij het archiveren in verband met rechten

Conclusie
Beste optie als er veel objecten aan een relatie gekoppeld zijn.

Blokkeren

Het is ook mogelijk om een relatie (tijdelijk) de mogelijkheid tot inloggen te ontnemen. Hiermee hou je de rechten van de relatie en alle gekoppelde objecten in stand.

  • Voordeel: eenvoudige actie, eenvoudig ongedaan te maken. Historiek wordt behouden
  • Nadeel: relatie blijft zichtbaar in het CRM en daarmee ook in zoekresultaten

Conclusie
Beste optie als het om een tijdelijke actie gaat, of als het geen probleem is als de relatie wel nog naar voren blijft komen in de zoekresultaten.

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Zendesk